Cardina Japonica Garnaal

Caridina_japonica_shrimp De Cardina Japonica garnaal is varierend van kleur maar meestal doorzichtig met zwarte ogen. Op de rug loopt een streep die wit of ook gelig kan zijn. Op de zijkanten lopen onderbroken roodbruinachtige streepjes en op de staart zitten een paar stippen. Ze worden ongeveer 3 jaar oud.  Het is een nuttig beestje om in het aquarium te hebben en staat erom bekend de beste garnaal te zijn tegen algen. De Cardina Japonica garnaal komt uit Japan en werd voor het eerst gebruikt door de Japanner Amono.

Waterwaardes:    
Temperatuur:   18°-28°
GH:   2-20
PH:   6.8-8.0

verzorging

shrimp_C_japonica Bij het introduceren van de Cardina Japonica garnaal in het aquarium, moet er extra veel tijd worden gegund om het beestje te laten wennen aan het andere water. De Cardina is namelijk heel gevoelig voor wisselende waterwaardes. Ook is het raadzaam om tijdens het vervoeren van de garnaal Javamos in het zakje te doen omdat ze anders in shock kunnen komen omdat ze zich nergens aan vast kunnen houden. De waterwaardes kunnen erg varieren wat betreft de Japonica garnaal. Ze zijn vrij sterk en ze kunnen ook tegen een aardige zoutconcentratie. Ook wat betreft de PH zijn de Cardina Japonica garnalen zeer tolerant.

De Cardina Japonica kan niet tegen zware metalen en houdt helemaal niet van ammonium. Ook kunnen ze niet bij roofachtige of territoriale vissen zoals bijvoorbeeld cichlides. De Cardina Japonica kan ook niet samen met een Dwergklauwkikker in een aquarium omdat de kikker gaat jagen op de garnaal.

De Japonica garnaal houdt erg van Javamos of van mosbollen in het aquarium.

Het beste is om de Cardina Japonica garnaal met minstens 10 te houden omdat ze anders zeer schuw zijn en alleen ’s nachts actief zijn.

Zorg voor een afgesloten aquarium omdat de garnalen anders kunnen ontsnappen.

Voeding

caridina_japonica

De Cardina Japonica is een echt allesetertje en eet tabletten voor bodemvissen, overgebleven vissenvoer, ook lusten ze graag gekookte groentes. Ze eten vrijwel elke soort alg maar ze houden niet zo van de zwarte baardalg en die wordt alleen als laatste redmiddel opgegeten.

Voortplanting

De kweek van de Cardina Japonica is zeer moeilijk en ingewikkeld. Het is pas enkele keren gelukt al zal een vrouwtje wel vaker met eieren rondlopen. Maar de larfjes grootbrengen lukt bijna niemand. Ik heb een site gevonden waar echter wel een goede methode beschreven is. Hij is wel in het engels.

Cardina Japonica Kweek

Im4009

Email This Post Email This Post

Stem of voeg toe aan:  Plaatsen/stemmen op NUjij Plaatsen/stemmen op eKudos Plaatsen/stemmen op MSN Reporter Plaatsen/stemmen op Grubb Plaatsen/stemmen op Netjes.be Voeg dit artikel toe aan Del.icio.us

Gerelateerde posts:

31 reacties op “Cardina Japonica Garnaal”

 1. avatar

  #1

  hallo
  Dat is mooi, ik heb net een paar zwangere Japonica-garnalen en was benieuwd of het mogelijk was te kweken (volgens de dierenwinkel niet), maar ik ga het toch proberen.
  Eerst maar eens kijken of ik aan zout kan komen…
  met vriendelijke groet,
  Dirk

  ... zegt dirk van noort nl op 31 May 2009

 2. avatar

  #2

  Hallo Dirk
  Wat een leuk initiatief van je en ik hoop dat het lukt. Je bevindingen zijn ook altijd zeer welkom om te delen met onze lezers onder dit artikel of in het forum.
  mvg
  safira

  ... zegt Safira be op 31 May 2009

 3. avatar

  #3

  Hallo,

  Ik ben van plan wat van deze garnalen aan te schaffen, maar ik heb ook vuurgarnalen en 1 grote glasgarnaal (van zo’n 15 centimeter) in mijn 160 liter bak rondlopen. Weet iemand of dit kwaad kan? Verder heb ik platy’s, guppen, zwaarddragers en 3 grote algeneters.

  Alvast bedankt,

  Gr, Jennifer

  ... zegt Jennifer nl op 26 Aug 2009

 4. avatar

  #4

  ik heb ooit 5 garnaaltjes gekregen en we waren ze wel eens kwijt .
  Nu hebben we er toch ineens zo`n 20 stuks in het aquarium . Gewoon in hetzelfde aquarium .
  Er zitten er nu 4 in met eitjes en was benieuwd hoe de voortplanting nu verder gaat . ik lees over zout water etc. maar dat hebben we toch echt niet en wel voortplanting hihi . Er zijn nu ook wat kleintjes die de helft van de volwassenen zijn , dus neem aan dat het echt weer jongen zijn . We maken het aquarium nooit helemaal schoon omdat hij perfect schoon blijft .Af en toe wat maatbekers water eruit en nieuw water erin mee niet .
  Ben nu wel blij dat het eigenlijk uniek is om garnalen te hebben die zich voortgeplant hebben .

  ... zegt karin nl op 04 Feb 2010

 5. avatar

  #5

  Waar kan ik deze garnalensoort kopen?

  ... zegt saheed nl op 24 Feb 2010

 6. avatar

  #6

  In de betere aquariumzaak.

  ... zegt Safira be op 25 Feb 2010

 7. avatar

  #7

  Hoi,

  Ik heb ook 15 garnaaltjes in mijn bak gehad en heel raar maar uit het niets zijn ze opeens verdwenen!! Ik vraag mij dus af of de vissen en/of dwergklauw kikkers garnalen op eten?

  Voorbeeld: Laatst kocht ik 5 garnalen en paar dagen later waren alle 5 spoorloos verdwenen! Ze zaten steeds met ziijn 5en in dezelfde plant……

  Ik had wel paar keer gezien dat er een huidje door het water zweeft van een garnaal. Dus ik denk dat ze opgegeten worden…

  Verliezen garnalen om de tijd ook hun huid net als bij slangen?

  Ik koop ze ook niet meer.

  Weet iemand meer?

  Martin.

  ... zegt Martin op 26 Feb 2010

 8. avatar

  #8

  Garnalen groeien alleen als ze hun jasje uittrekken net als slangen!!!

  Dus als je een huidje ergens ziet zweven wilt dat niet zeggen dat er eentje opgegeten is, maar dat er weer eentje zijn jasje uitgetrokken heeft… en als je goed zoekt zul je een garnaal aantreffen met een glimmend gloednieuw jasje!

  ... zegt Saheed nl op 26 Feb 2010

 9. avatar

  #9

  ik heb een paar waaier garnalen en ik dacht dat ze ook opgegeten waren omdat ik een leeg velletje zag ik denk dat se dan nog niet direct goed volgroeid zijn en hun schiltjes nog zacht zijn en ze zich heel goed verstoppen

  ... zegt biliboy nl op 27 Feb 2010

 10. avatar

  #10

  Ja daar kunnen ze een paar dagen niet goed van zijn als ze net hun jasje veranderd hebben.
  De nieuwe huid is dan nog erg zwak en meestal zijn de garnalen dan enkele dagen verstopt. Belangrijk is dat ze niet gestoord worden.

  ... zegt Safira be op 27 Feb 2010

 11. avatar

  #11

  Hoi Saheed,Biliboy & Safira,

  Bedankt voor jullie reacties! Leuk om meer te weten over de garnalen. Nu is er bij mij dus meer duidelijk geworden.

  En dat ze zich verstoppen ok maar ze zijn gewoon echt verdwenen haha…..

  Bedankt he!

  Martin.

  ... zegt Martin op 28 Feb 2010

 12. avatar

  #12

  Bete mensen,

  Ik ben nog maar net aan garnalen begonnen en heb net ( zo’n 2 uur geleden ) een paar Japonicas in m’n 180l tank gedropped en had voor 1 /1.5 maanden al wat red cherry garnalen die zich ook al hebben voortgeplant!!!!
  Toen ik mijn Japonica’s in het Aquarium gooide ( bijna letterlijk hahaha eentje wou niet uit het zakje ) gingen ze met z’n 5en gelijk aan de slag met schoon maken.

  Mijn mening is dan ook dat met een natuurlijke omgeving vertonen dieren natuurlijk gedrag met uitzonderingen natuurlijk, want zo heb ik 2 Kwi kwi’s ( een kreeft en garnaal achtige etende pantser meerval ) van 19 en 15 cm ,maar groot gebracht met vlok voer en blijven dus ook van de jonge garnaaltjes af.

  Een goede tip kan zijn: alvorens je een aankoop doe zoek eerst informatie op forums en andere internet sites dan weet je ook wat je in huis haalt.

  Groetjes: Jaco

  ... zegt Jaco nl op 29 Mar 2010

 13. avatar

  #13

  deze japonika lijkt mij vantasties :) maar…….?
  wij hebben een vis van niet gelogen 10 centimeter.
  die eet alle garnalen zo op :8 niet best.

  groetjes jacco leentjens

  ... zegt Jacco nl op 20 Sep 2010

 14. avatar

  #14

  prachtige beestjes die japonica garnalen.
  ze zijn niet goedkoop (vanwege het moeilijke kweken) maar ze maken je bakkie brandschoon.
  bijv, cube 20 in enkele dagen vrij van alg, kweekbakken van andere kleine vissoorten blijven er netjes bijstaan, normale bakken draaien ze hun hand niet voor om en hebben ze binnen enkele weken helemaal opgeruimd.
  kortom de japonica is voor mij het beste (natuurlijke) middel om je bak netjes te houden, keiharde werkers zijn het.
  ga nu met kweken ze, hopelijk gaat dat lukken

  ... zegt mario nl op 19 Dec 2010

 15. avatar

  #15

  Hoi,

  Ken je ook een site die gewone japonica’s verkoopt?
  Ik ken er alleen eentje die de mini versie verkoopt en die vind ik niet zo leuk. Ik heb op het moment 4 gewone jap’s en 2 vuurtjes

  groetjes

  ... zegt linda nl op 22 Dec 2010

 16. avatar

  #16

  Ik heb zelf mijn eerste set van 4 Japonica’s een jaar geleden gehaald, en ondanks het moeilijk schijnt te zijn om ze te kweken heb ik al meerdere malen geluk gehad in het verkrijgen van jonge garnaaltjes, ze zitten bij mij niet apart in een hokje, en blijven gewoon in de vissenbak. Alsnog is het overduidelijk dat er kleintjes zijn. Mijn garnaaltjes zijn nu ongeveer 3 cm terwijl de nieuwelingen (de zichtbare dan) nog maar net 1 cm zijn.

  Vraag me af wat ik zo anders doe.

  ... zegt Yazoo nl op 07 Feb 2011

 17. avatar

  #17

  heey mensen ik heb een groot probleem ik heb 2 japonika garnaltjes gekocht en het is een mooie bak, nou licht de grootste steeds krom met zijn staart en soms doe hij helemaal niks, dan lijkt hij wel dood kunnen jullie me helpen.
  een paar dagen geleden is hij wel zijn jasje kwijtgeraakt

  ... zegt larissa nl op 16 Feb 2011

 18. avatar

  #18

  Garnalen hebben een exoskelet wat wil zgg dat ze enkel kunnen groeien door het oude jasje uit te spelen; het nieuwe skelet dat daar onder zit is dan nog wat fragiel waardoor je garnaal nood heeft aan een plek om zich te “verstoppen”.
  Dus Larissa, heb je voldoende plek voor je japonica om zich wat af te zonderen?
  Sowieso is het een goed teken dat hij z’n jasje nog is kwijtgespeeld en duidt dat volgens mij op een gezond diertje. (Problemen met water, voeding,… leidt nl dikwijls tot problemen bij het vervellen)
  Wat betreft het krom liggen, weet ik niet meteen wat je bedoelt maar het is wel geweten dat garnalen zich het best voelen in een groepje; misschien is 2 wat weinig? (Ik heb er zelf om die reden net bijgekocht)

  ... zegt Helga be op 11 Mar 2011

 19. avatar

  #19

  Ik zie hier boven staan dat dwergkikkertjes en cardina japonica garnaal niet samen gaan.
  Ik heb nu sinds 2 maanden 2 gaarnaaltje (om uitteproberen) ze doen het erg goed. sinds 2 weken heb ik nu ook 2 dwergkikertjes en bijden laten ze elkaar gewon met rust en heb ze nog alle 4. dus soms gaan ze wel samen!
  ps. heb ook vissen

  ... zegt guus nl op 23 Apr 2011

 20. avatar

  #20

  Ik denk dat het komt door dat ze dus hun jasje zijn kwijt geraakt, ze kunnen er een beetje last van hebben.

  ... zegt Benjamin op 17 May 2011

 21. avatar

  #21

  je hebt ook een soort japonica die zich wel in zoet water kan voortplanten. Maar die zijn kleiner als de japonica zoals hierboven beschreven. Dus je kunt jongen krijgen maar echt niet van de gardina japonica zoals hierboven beschreven.

  ... zegt mir nl op 10 Jul 2011

 22. avatar

  #22

  Hallo Larissa,

  ik heb ondertussen 3 garnalen en vind constant vellen in mijn aquarium. Hoe beter je garnalen het hebben hoe sneller ze groeien en dus hun huid kwijt geraken. Vroeger waren mijn garnalen heel schuw en kwamen ze nooit uit hun plant. Maar sinds ik mijn scalare weg heb gedaan zijn ze al veel rustiger plus ik geef minder voedsel waardoor ze moeten gaan zoeken naar voedsel. Dus hou je aquarium wat in de gaten en zorg dat iedereen rustig is :)

  ... zegt Carlos be op 13 Jul 2011

 23. avatar

  #23

  Hallo,
  Een jaar geleden heb ik in een winkel 3 japonica garnalen gekocht. 1 mannetje, 1 vrouwtje en 1 kleine waarvan ik niet wist of het een mannetje of een vrouwtje was. Nu zijn mijn garnalen gegroeid behalve de kleine. die bleef klein.
  Hij is ongeveer 1,5 cm lang. Blijkbaar heeft hij een aantal verticale zwarte strepen op zijn lichaam en slechts 1 klein horizontale streepje gelijk die van de japonica garnalen. deze garnaal kocht ik ook in dezelfde bak met de andere garnalen.
  Nu is mijn vraag, zou iemand weten welke soort garnaal dis is?

  ... zegt Maro be op 29 Jul 2011

 24. avatar

  #24

  ik heb zo juist een foto gevonden van een garnaal die hier redelijk fel op lijkt. hier heb je de site voor deze foto. de garnaal is paars op de foto, maar de mijne is gewoon transparant met dezelfde strepen als de garnaal op deze foto en is zo’n 3 cm groot en 2 jaar oud. als jullie weten welke garnaal dit is, zou ik het fijn vinden als jullie mij kunnen vertellen welk soort garnaal dit is.
  Alvast bedankt voor uw antwoord
  Groetjes Maro

  http://www.google.be/imgres?imgurl=http://www.faszination-krebse.de/blaue-zwerggarnele-5.jpg&imgrefurl=http://www.aquaforum.nl/ubb/ultimatebb.php/topic/51/643.html&h=480&w=640&sz=17&tbnid=VgTbgIaRgX-LaM:&tbnh=90&tbnw=120&prev=/search%3Fq%3Dblauwe%2Bgarnaal%26tbm%3Disch%26tbo%3Du&zoom=1&q=blauwe+garnaal&docid=l4TrJ_zrNWO0KM&hl=nl&sa=X&ei=2TVdTtasMMiF-wb7iKzxAQ&ved=0CDsQ9QEwAw&dur=391

  ... zegt Maro be op 30 Aug 2011

 25. avatar

  #25

  Goedenavomd

  Ik heb ren vraag, ik heb een aquarium met 4 goudvissen, (koudwater)nu wil ik daar graag garnalen.in doen…welke zijn hier voor geschikt?

  Alvast bedankt

  Steven vd velden

  ... zegt Steven vd velden nl op 10 Jan 2012

 26. avatar

  #26

  wel steven,
  goudvissen kun je helaas niet samen zetten met garnalen. misschien kun je Amerikaanse blauwe kreeften in je aquarium stoppen, maar zelf vind ik dit toch niet zo’n goed idee. deze beesten heb ik zelf niet, maar ik weet wel dat ze soms agressief kunnen zijn bij langevinvissen gelijk je goudvissen. meer weet ik niet echt.

  ... zegt Maro be op 21 Jun 2012

 27. avatar

  #27

  hallo mij zeggen ze ook overal dat het niet mogenlijk is japonica garnalen te kweken ookal is het mij echter gelukt ik heb meer dan 30 kleintjes rondlopen zonder eigenlijk iets speciaals te doen ik geef ze alleen om de 2 dagen eens shrimp sticks van het merk tropical onlangs heb ik weer 3 zwangere garnalen zitten dus zo moeilijk moet dat dan toch niet zijn groeten kevin

  ... zegt kevin be op 30 Jul 2012

 28. avatar

  #28

  Hallo,
  over de japonica garnaal ik heb er 5 waar van er 3 met eitjes rond lopen voor de zooveelste keer en de bak zit over vol met allemaal jonge japonica garnaaltjes jongen er van

  ... zegt danielle nl op 18 Aug 2012

 29. avatar

  #29

  ik kweek japoniga en gaat goed een eetlepel op tien liter water zeezout van de drogist natuurlijk met met parfum maar gewoon het huis merk .
  heb nu rond de 100 jongen

  ... zegt chris nl op 23 Feb 2013

 30. avatar

  #30

  ps niet met parfum maar gewoon normaal zeezout .
  ps is ook goed als je voetschimmel heb want dood alle schimmels .
  En je kan het ook tegen vinrot gebruiken zelfde verhaal 1 eetlepel op tien liter water .
  En heb regenbooggarnalen op brak water gezet wauw gaaf dan kleuren ze veel veller en ze jongen gewoon door

  ... zegt chris nl op 23 Feb 2013

 31. avatar

  #31

  Hallo
  Ik wil graag 4 japonicas in mijn aqua40 stoppen om als te eten, kunnen ze bij de crystal reds in de bak?
  eten ze ook jonge garnalen?

  mvg

  ... zegt heiti nl op 14 Mar 2013

Plaats een reactie op “Cardina Japonica Garnaal”Fatal error: Call to undefined function show_subscription_checkbox() in /home/f6069fir/public_html/aquariumfreak/wp-content/themes/fervens-a/ferevens-a/comments.php on line 124