Waar je op moet letten als je een varken wilt

Nu ondertussen gebleken is dat de schattige, kleine ‘tea-cup’ varkens niet daadwerkelijk klein en schattig blijven, is de hype van het varkens houden wat meer gedaald. Gelukkig hebben veel mensen ook ingezien hoe leuke dieren varkens zijn, dus het is goed nieuws dat je vier hobbyvarkens mag houden in Nederland. Als jij een varken wilt houden, dan vind je in dit artikel waar je allemaal op moet letten om je goed aan de regels te houden rondom het bezitten van hobbyvarkens.

De wettelijke verplichtingen naleven

Allereerst zul je een Uniek Bedrijfsnummer (UBN) moeten aanvragen, dit is zodat er goed toezicht kan worden gehouden op jouw varkens door de overheid. Hierdoor kun je ook langs bij de agrarische sector groothandel om alles te kopen wat je nodig hebt voor jouw varkens. Ook zul je bij moeten houden wanneer je welk varken gekocht hebt en als er een varkentje bij jou geboren wordt dan moet je dit ook registreren. Varkens moeten een oormerk dragen dat je aanvraagt bij de Rijksdienst Voor Ondernemend Nederland, hier regel je ook jouw UBN-zaken. Je mag veel doen met je varkens, maar je mag ze niet meenemen naar evenementen om ziekteverspreiding te voorkomen. Nu kun je ruimte gaan klaarmaken voor je varkens.

De beste stalling

Varkens zijn gezelligheidsdieren die graag samen zijn met bekende dieren. Koop dus sowieso het liefst twee varkens uit hetzelfde nest. Geef ze een mooie stal, ingericht met goede belichting, genoeg voedsel en drink mogelijkheden. Een varken geniet het meest van minimaal zes vierkante meter leefruimte, maar hoe meer hoe beter natuurlijk. Varkens hebben ook écht een buitenverblijf nodig waar ze lekker in de grond kunnen wroeten. Varkens zijn speelse en slimme dieren, dus het helpt om ze genoeg uitdagingen te geven in hun hok. Puzzel-achtige speeltjes om bij hun eten te komen bijvoorbeeld. Varkens maken ook graag een nestje voor zichzelf, dus je kunt het beste stro gebruiken in hun stal. Je kunt zelfs dekens in hun stal plaatsen die ze vanzelf slepen waar het naartoe moet.

Jouw varken vertroetelen

Je kunt jouw varken vertroetelen door dagelijks langs te gaan en je varken van wat klopjes en knuffels te voorzien. Als je dit doet, kun je meteen controleren of de oren van je varken nog schoon genoeg zijn. Er kan modder of stro in komen te zitten en dat is erg onprettig voor je varken. Ditzelfde geldt voor oogplooien. Ontstekingen zijn pijnlijk en irritant, dus je wilt je varken hier natuurlijk het liefst voor behoeden. Varkens houden hun eigen huid schoon, door te schuren langs wat ruwere oppervlakten. Je kunt dus bijvoorbeeld een bezemkop plaatsen op een stam waar je varkens langs kunnen schuren. Dat is fijn voor je varken en bespaart jou ook verzorgingswerk. Het klassieke modderbad is essentieel in de zomer, omdat dit de huid van de varkens beschermt tegen UV-stralingen. Voor de hoeven en het gebit van je varken, kun je het best een professional langs laten komen, omdat dit een veel complexere taak is. En zo heb jij een gelukkig varken dat heerlijk kan genieten van een veilige thuishaven bij jou aan huis.