Is zwemmen gezond?

Of je nu een fervent zwemmer bent of gewoon regelmatig wat baantjes trekt, de voordelen van zwemmen zijn enorm. Het is een geweldige training voor het hele lichaam die je fysiek sterker kan maken, met ook een gezonder hart als gevolg.

Het verbetert je mentale gezondheid

Wanneer je gaat zwemmen moet je de buitenwereld even verlaten. Je kunt immers niet naar Instagram kijken in het zwembad of je mails checken, dus het is geweldig om de geest de tijd te geven om uit te schakelen van constante digitale stimulatie. Dat zorgt ervoor dat veel mensen met minder stress hebben in het water. Verder is intensief sporten ook goed om bepaalde hormonen vrij te maken die ons een gelukzalig gevoel geven.

Het verhoogt je conditie en spiermassa

Onderzoek wijst uit dat om gezond te blijven, iedereen van 19 tot 64 jaar minstens 150 minuten matige aerobe activiteit per week moet doen. Dit kan van alles zijn, van hardlopen tot wandelen. Als je ervoor kiest om bijzonder krachtige activiteiten te doen, zoals snel zwemmen, kun je dit verkorten tot 75 minuten – wat slechts iets meer dan een uur per week is. Bovendien kan het ook helpen om spieren op te bouwen. Geen zin om steeds naar het lokale zwembad te gaan? Dan kun je ook een zwemspa kopen.

Het heeft een lagere impact dan andere vormen van cardio

Zijn pijnlijke knieën en enkels een veel voorkomende klacht van je? Nou, weet dat je niet de enige bent. Trainingen met hoge intensiteit kunnen pijnlijke gewrichten verergeren, maar het ruilen van een paar sessies voor een paar baantjes in het zwembad kan je veel goeds doen. Omdat water je van nature overeind houdt, kan het je bewegende lichaamsgewicht tot 90% verminderen, dit vermindert de stress en impact op je gewrichten, spieren en botten met dezelfde 90%. Wat enorm is!

Zwemmen kan je helpen sneller in slaap te vallen

Aërobe oefening (bijvoorbeeld elke cardio-activiteit) is in verband gebracht met een betere slaapkwaliteit en een langere slaapduur. Muziek in onze slaperige oren. Volgens één onderzoek is zweten het paspoort voor een goede nachtrust. De resultaten gaven aan dat je de kwaliteit van de slaap, het humeur en de kwaliteit van leven kunt verbeteren als je regelmatige lichaamsbeweging en een goede slaaphygiëne omarmt.