Een koele woning tijdens warme dagen

In de media circuleren momenteel berichten over een mogelijk naderende hittegolf die het Europese vasteland wel eens zou kunnen gaan bereiken. Wanneer dat daadwerkelijk het geval is, kunnen de temperaturen in het zuiden van ons land op gaan lopen tot 40 graden. En hoewel niets onvoorspelbaarder is dan het weer toch kun je maar beter goed voorbereid zijn want extreme temperaturen in de zomer zullen in de toekomst waarschijnlijk steeds vaker voor komen.

Een koele woning tijdens warme dagen

Wil je je huis koel houden tijdens warme dagen dan zul je simpelweg de zonnewarmte buiten moeten houden. Daarvoor bestaan verschillende methoden.

Zonwering aan de buitenzijde

In zuidelijke landen is het een goede gewoonte om in de zomer overdag de luiken te sluiten. Zonwering aan de buitenkant van ramen werkt namelijk veel beter dan aan de binnenkant. Raamluiken zijn een goede oplossing om de warmte buiten te houden maar een nadeel ervan is de verduisterende werking maar voor wie van een landelijke stijl houdt zijn originele raamluiken een goede keuze. Voor wie geen totale verduistering wil zijn de wat minder romantische screens een mogelijke oplossing. Daarmee blijft het zicht naar buiten behouden. Wibro Etten-Leur beschikt over een uitgebreid assortiment aan rolluiken en zonwering van traditionele uitvalschermen en markiezen tot terrasschermen.

Een goed geïsoleerd huis helpt

Isolatie is mogelijk wel het laatste waar je aan denkt bij een koel huis, maar het is een van de meest effectieve methoden. Goed geïsoleerde muren en daken en ramen voorzien van HR++ glas houden warmte in de zomer buiten en in de winter binnen. Een goed geïsoleerd huis zal in de zomer daarom veel koeler blijven. Het isoleren van je woning levert dus niet alleen in de winter maar zeker ook in de zomer rendement op.

Dak en muurisolatie

Vooral dakisolatie en spouwmuurisolatie spelen daarbij een belangrijke rol. Wanneer een spouwmuur of een dak geïsoleerd wordt, zal de warmte minder snel in je huis doordringen.

HR++ glas

Wist je dat wanneer je HR++ glas combineert met zonwering aan de buitenkant je tot wel 80 procent van de warmte buiten kunt houden? Deze combinatie is zeker aan te raden als je ramen op het zuiden hebt.

Ook groen zorgt voor verkoeling

Groen rondom je huis zorgt ook voor verkoeling. Maak van je dak een groendak en zet beplanting -bijvoorbeeld klimop of druiven- tegen de gevel. Zij helpen om je huis koel te houden. Bomen rondom je huis houden de warmtestraling tegen en zorgen zo voor koelte: