Hoe werk je veilig met een ladder?

Sommige verwondingen die veroorzaakt worden door slecht laddergebruik kunnen leiden tot blijvende invaliditeit. Deze ongelukken zijn vaak te voorkomen met veiligheidsmaatregelen voor het gebruik van dit algemene hulpmiddel. Het moet correct worden gebruikt om veilig te zijn.

Behalve dat het voor veel werknemers een nuttig hulpmiddel is, is er grote behoefte aan bewustwording. Jaarlijks worden er veel werknemers naar de eerste hulp gebracht na een ladder gerelateerd incident. Sommige van die werknemers overlijden als gevolg van de ernst van hun verwondingen. Het veilig werken met een ladder moet dus niet licht worden opgevat. Bij correct gebruik hoef je je echter geen overmatig zorgen te maken over je veiligheid.

Om ladderincidenten te voorkomen, hebben we hieronder enkele basisveiligheidsregels opgesomd die je zullen helpen veilig met een ladder te werken.

  • Gebruik ladders alleen waarvoor ze bedoeld zijn. Het is het beste om een ladder te gebruiken die voor het werk is ontworpen, in plaats van te improviseren met een andere ladder voor het gemak. In sommige gevallen is werken met een ladder niet veilig. Gebruik dan een steiger of hoogwerker.
  • Er zijn veel soorten en modellen ladders op de markt, maar zorg ervoor dat je het juiste type ladder voor de klus gebruikt. Of kies er een die voor multifunctioneel werk kan worden gebruikt.
  • Veel van de laddergerelateerde ongelukken worden indirect veroorzaakt door het niet lezen en begrijpen van de gebruikershandleiding en de beperking van de ladder. Lees eerst de informatie op het etiket en controleer nogmaals de belastingclassificatie van de ladder. Zorg er ook voor dat je de ladder op eventuele schade inspecteert.
  • Als je je niet lekker voelt en een beetje duizelig of vermoeid bent, is het raadzaam om onbeveiligde hoogten te vermijden. Beter laat je ladderwerkzaamheden dan aan iemand anders over.
  • Je werkkleding en gereedschap moet worden aangepast aan het gebruik van een ladder. Dit omvat schoenen die zijn ontworpen voor gebruik op een ladder. Zorg ervoor dat de klim- en grijpoppervlakken schoon zijn en vrij van olie, vet en andere stoffen die ervoor kunnen zorgen dat je uitglijdt.
  • Elke ladder is ontworpen met een veilige hoek en positie. Zorg ervoor dat wanneer je de ladder gebruikt deze in een juiste hoek staat en dat deze is vastgezet, ook op stevige en vlakke oppervlakken. Draag bovendien geen voorwerpen op de ladder die evenwichtsverlies kunnen veroorzaken en zorg ervoor dat iemand op wacht staat in geval je hulp nodig hebt.

Veiligheid gaat voorop

Ondanks dat sommige veiligheidsregels heel eenvoudig zijn, is het onverstandig om de veiligheidsinstructies tot op de letter op te volgen. Raadpleeg voor gebruik de gebruikershandleiding om vertrouwd te raken met de kenmerken en functionaliteit van je nieuwe enkele ladder van Rolsteiger.net.