Wat is het verschil tussen zacht en hard water?

Bij de term hard en zacht zal je niet meteen aan water denken. Nochtans worden deze omschrijvingen gebruikt om een bepaalde watertoestand te bepalen. Wanneer water nu zacht of hard is heeft alles te maken met de hoeveelheid magnesium en calcium dat in water zit. Wanneer de aanwezigheid van beide stoffen uitgebreid in water zit, dan wordt over hard water gesproken. Een waterontharderbedrijf zoals Soft Water Systems biedt een oplossing om mogelijke schadelijke kalkaanslag bij huishoudelijke elektrische apparaten te voorkomen.

Wat is het verschil tussen hard en zacht water

Een kleine situatieschets: elk huisgezin in Nederland verbruikt dagelijks plusminus 120 liter water. Maar wat is nu het verschil tussen hard en zacht water? Men spreekt van hard water wanneer er in water een hoog aantal magnesium en calcium te vinden is. Hoe hoger de hoeveelheid, hoe harder het water is. Bedrijven van drinkwater hebben hierover enkele vastomlijnde richtlijnen opgesteld. Enkele cijfers als voorbeeld:

  • zeer zacht water: 0-20 mg magnesium en calcium aanwezig in 1 liter kraantjeswater
  • Voor zacht water geldt de norm: 20-40 mg
  • Gemiddeld water: 40-60 mg
  • Vrij hard water: 60-80 mg
  • Omschrijving hard water: 80-120 mg
  • Bij zeer hard water: norm ligt boven de 120 mg per liter

De voordelen van zacht water ten opzichte van hard water

Wanneer er meer kalk zit in water waardoor het begrip hard water wordt gebruikt, wil dit nog niet zeggen dat er zich meteen een probleem stelt. Om maar meteen met de deur in huis te vallen. Op vlak van gezondheid maakt het niets uit. Maar de hoeveelheid kalk die in water zit, heeft wel grote invloed op huishoudelijke elektrische apparaten. Denk maar op het eerste gezicht aan de vaatwasser, droogkast of wasmachine. In het vakjargon wordt dit ook wel het ‘kalkafzettend vermogen’ geheten. Hoe meer kalk zich nestelt in het water, hoe meer neerslag ontstaat op de verschillende apparaten. Op die manier kunnen ze ook sneller stuk gaan.

Hou het energieverbruik in de gaten

Het gebruik van zacht of hard water heeft ook grote invloed op het energieverbruik. Elektrische apparaten met kalkaanslag verbruiken een heel stuk meer op de energiefactuur. Kort samengevat wil dit zeggen dat zacht water niet alleen goed is voor het milieu, maar dat de huishoudtoestellen een langer leven zijn beschoren. Daarnaast zal je minder zeep nodig hebben als je water onthard.