Welke houtsoort brandt het langst ?

Hout is één van de meest gebruikte materialen ter wereld. Er zijn verschillende houtsoorten, ieder met zijn eigen karakteristieken. Sommige soorten hout branden lang en produceren veel warmte, andere soorten branden snel en geven weinig warmte af. In dit artikel bespreken we welke houtsoort het langst brandt. Daarnaast ontvang je enkele tips waarmee je ervoor zorgt dat het hout langer brandt. Op deze manier kun je het meeste uit je hout halen en bespaar je op kosten.

Let op de dichtheid

Eén van de belangrijkste factoren die bepalend is voor de brandduur, is de dichtheid van het hout. Hoe dichter het hout, hoe langzamer het zal verbranden. Dit komt omdat er minder lucht tussen de vezels kan doordringen en dus minder snel oxidatie (verbranding) plaatsvindt. Eikenhout is een goed voorbeeld van een dichte houtsoort. Het is zeer sterk en heeft een hoge densiteit. Hierdoor brandt het lang en geeft het veel warmte af. Eiken brandhout kopen is dus zeker iets dat je moet doen.

Anderzijds zijn er ook houtsoorten die minder dichtgemaakt zijn en dus makkelijker verbranden. Bomen met een lage densiteit, zoals berk of es, zullen sneller verbranden dan bomen met een hoge densiteit. Dit komt omdat de vezels van deze bomen minder stevig aan elkaar vastzitten, waardoor er meer lucht tussen kan doordringen. Hierdoor vindt oxidatie sneller plaats en verbrandt het hout dus ook sneller.

Hoe je hout langer laat branden

Nu je weet dat de dichtheid van het hout bepalend is voor de brandduur, kun je er ook voor zorgen dat het hout langer brandt. Dit doe je door het hout droog te bewaren en ervoor te zorgen dat er geen vocht meer in kan komen. Houd het hout dus altijd binnen, het liefst op een droge plek. Buiten staat het namelijk bloot aan weersinvloeden, waardoor het sneller kan gaan rotten en minder lang zal branden.

Verder kun je ervoor zorgen dat het hout langer droog blijft door het te impregneren. Dit is een speciale behandeling waarbij de vezels van het hout verzadigd worden met olie of was. Hierdoor kan vocht minder snel intrekken en blijft het hout langer droog. Impregneren is dus een goede manier om ervoor te zorgen dat het hout langer brandt.